woensdag 16 juni 2021

Haakpatroon Razzamatazz kussen

Dit is een eenvoudig haakpatroon voor het ronde in vintage style genoemde `Razzamatazz` kussen. 


Je kunt dit kussen met elk gewenst garen maken. Ik heb zelf 2 soorten garen gebruikt en dit patroon is daarop dan ook gebaseerd. Maar doordat er afmetingen in het patroon staan, kan je hem helemaal maken zoals je zelf wilt! 

Je haakt ongeveer 42 toeren (deze toeren zijn ongeveer 100 cm breed) in een chevron steek die je als laatste handeling tot een mooi kussen kan vouwen doordat je de toppen met elkaar gaat verbinden.

Maat: 40 of 45 centimeter

 -Haak voor een kussen van 40 cm door totdat je een lap hebt van 30 cm. Ik heb een kussen van 40 cm met Scheepjes Colour Crafter en haaknaald 4 gehaakt. Dit is totaal 42 toeren. 

-Haak voor een kussen van 45 cm door totdat je een lap van 35 cm hebt. Ik heb eens een kussen van 45 cm met Durable Double Four en haaknaald 5 gehaakt. Dit is totaal ook 42 toeren.

Van het garen heb je 6 bollen a 50gr nodig. Je houd hier nog wel wat van over. Je kunt namelijk ongeveer 8 toeren uit zo'n bol garen van 50gr haken. Houd hier rekening mee bij je kleurverdeling. Verder heb je nog 2 mooie knopen nodig voor het midden van het kussen, of maak er een pompom voor. 

Voordat je begint: Je haakt de voor- en de achterkant van het kussen in 1 stuk. Let hier dus goed op bij de verdeling van de kleuren. Onderstaande foto is 1 helft van het kussen. Als je de andere helft hetzelfde wilt, haak je de kleuren in tegengestelde richting verder, dus haak verder met bruin, dan kleur tomaat, kleur koraal, kleur oranje en de laatste toeren in kleur perzik. 


Afkortingen: l = losse, v = vaste. Herh = Herhalen. 

Opzet: Haak 214 lossen. 

Toer 1: Begin in de 2e l. vanaf je haaknaald, haak een v. Haak 1 v in de volg 9 lossen. * Haak 3 v in de volg l, 1 v in de volg 10 lossen. Haak 3 l samen; steek je haaknaald in de volg l, trek het draad erdoor, sla 1 l over, steek je haaknaald in de volg l en trek het draad erdoor, sla je draad om de naald en haal hem door alle 3 de steken op de naald, 1 v in de volg 10 l. Herh vanaf * tot de laatste 11 l, haak 3 v in de volg l, 1 v in de laatste 10 l. Keer je werk.

Haak alle vasten in alle toeren in de achterste lussen en begin elke toer met een beginlosse. Begin en eindig de toer met een mindering.

Toer 2: Minder door je haaknaald in de eerste v te steken (achterste lus!), trek het draad erdoor, steek je haaknaald in de volg v trek je draad erdoor, sla de draad om de naald en haal hem door alle 3 steken op je haaknaald.  Haak 9 v, *3 v in de volg v, 1 v in de volg 10 v, minder steken in de volg 3 v: steek je haaknaald in de volg v, trek het draad erdoor, sla 1 v over, steek je haaknaald in de volg v en trek het draad erdoor, sla je draad om de naald en haal hem door alle 3 steken op je haaknaald, 1 v in de volg 10 v. Herhaal vanaf * tot het einde van de toer, maar minder in de laatste rij de laatste 2 steken: steek je haaknaald in de een na laatste v, trek het draad door de lus, steek je haaknaald in de laatste v, trek het draad erdoor, sla het draad om de naald en haal hem door alle 3 steken op je haaknaald. Keer je werk.

Haak nu verder tot je 30 of 35 cm hebt. Dit zijn ongeveer 42 toeren in de achterste lussen. Maak nu een kussen van je gehaakte lap door de toppen met elkaar te verbinden. Dit kan je doen door een naald en draad te gebruiken, maar je kan ze ook aan elkaar haken met vasten. Als je alle toppen met elkaar hebt verbonden ga je dit ook doen aan de andere kant.


Hecht alle losse draadjes aan deze beide kanten af. Draai nu je kussen binnenstebuiten zodat je de mooiste kant buiten hebt. Bevestig de knoop in het midden. 

De zijkant is nu nog open. Je kunt de losse draadjes gebruiken om je kussen dicht mee dicht te naaien. Stop dan uiteraard allereerst de binnen kussen erin alvorens je hem dichtnaait. Of hecht alle draadjes af en gebruik een knoop/knopen als sluiting, zodat het een hoes wordt en je deze evt nog kan verwijderen om de hoes te kunnen wassen bijvoorbeeld.

Veel plezier met het patroon!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten