donderdag 31 maart 2016

Haakpatroon slinger vlieger

Het is al weer een tijd geleden dat ik een blog geschreven heb. Wel veel gehaakt.
Maar ik was ook een periode ziek. Opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking nadat ik en gezin geveld waren door de griep. (Zoals zovelen in Nederland DE griep hadden...)
Inmiddels gaat het weer helemaal prima en ben ik al weer 27 weken zwanger.

De babykamer wordt helemaal leuk, stoer en lief. We weten inmiddels dat we een baby jongen zullen krijgen. Het is zo leuk om mooie kleuren te kiezen voor de muren en om de commode in te richten met lieve kleine kleertjes. Ik ben nu bezig met een gehaakte wiegdeken, die ik binnenkort kan laten zien.

Soms speur ik leuke webwinkels af voor leuke accessoires en dekens en daar komt weer nieuwe inspiratie van.

Namelijk deze gehaakte vlieger slinger.
Ik deelde hem al eerder op Instagram en ik beloofde het patroon te delen. (Vast excuus voor de slecht gemaakte foto's, deze zijn met mijn mobiel gemaakt...)Hierbij het patroon:

Ik heb katoen gebruikt voor haaknaald 3.Als eerst haak je de bovenkant van de vlieger. Ik heb 4 verschillende kleuren gebruikt.


Toer 1: Haak 20 L
Toer 2: Haak 19 v. Keer je werk.
Toer 3: Haak 18 v en 1 keerlosse. Keer je werk.

Haak op deze manier door tot je nog 1 losse over hebt. Haak dus aan 1 kant GEEN keerlosse (zodat je 1 steek mindert en een schuine kant creeert en haak aan de andere kant WEL een keerlosse, zodat die zijde recht blijft.

Haak dit lapje 2 keer.Naai beide rechte delen met naald en draad aan elkaar.Houd nu de mooiste kant voor en hecht aan de bovenkant aan.Haak 20 l en 1 keerlosse.
* Keer je werk haak in elke steek een v. Laat weer aan het eind van de toer de keerlosse achterwege.
Keer je werk en sla 1 steek extra over, zodat de bovenzijde van de vlieger iets schuiner zal lopen.
Haak verder in elke steek een v.
Haak aan eind kant (binnenkant) 1 keerlosse en keer je werk.
Herhaal vanaf het * tot dat je weer 1 vaste overhoud.

Hecht nu met een andere kleur aan de andere bovenzijde van de vlieger aan en doe hetzelfde als hierboven beschreven staat.Naai aan de achterkant beide delen aan elkaar vast.
Nu heb je de bovenkant van de vlieger af.

Hecht alle draadjes af en stoom hem even met de strijkijzer glad.
Haak ongeveer 250 lossen aan de onderkant van de vlieger. Ik heb dit gehaakt met Coton 4, maar wel haaknaald 3. Iets steviger draad dus.

Bevestig hieraan (om de 13 losse) een strikje, die je als volgt haakt:

Haak 16 l, keer je werk.
* Haak 6 v, 3 hv, 6 v, 1 keerlosse, keer je werk.
Vanaf * totaal 5 toeren.

Haak 16 strikjes.Hecht af en strijk ze eerst glad met een strijkijzer.

Wikkel nu, om het middelste gedeelte,  ongeveer 10 x met dezelfde kleur draad,
Gebruik de uiteinden van het draad om de strikjes aan het losseneind vast te naaien.Haak eventueel nog aan de bovenkant van de vlieger van 10 lossen een lusje om de vlieger mee op te kunnen hangen.Ik heb wat masking tape gebruikt, om de vlieger tussen de strikjes aan de muur te bevestigen.

En je slinger is af : )

Fijn weekend, geniet van het heerlijke weer!!


6 opmerkingen:

 1. Goed om te lezen dat het na al die narigheid nu weer goed met je gaat. Nu kun je weer lekker aan de slag voor de baby en babykamer. De vlieger ziet er echt leuk uit. Dat is weer eens iets anders. Dank je voor het delen van het patroon.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk patroon is dit. Dank je voor het delen daarvan, en het bedenken ervan. Fijn dat het goed met je gaat en dat je weer lekker bezig kunt zijn met de baby en alles wat daarbij hoort. Het kamertje gaat vast superleuk worden!!!
  Groetjes Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 3. echt leuk , ga ik maken voor een kraamcadeautje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor de kamer van mijn dochtertje ben ik deze vlieger aan het haken. Ik haak precies volgens je beschrijving maar de bovenkant wordt net zo groot als de onderkant...wat heb ik fout gedaan??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor deze late reactie, ik zie dit echt nu pas. Erg vervelend.Als je aan de bovenkant 1 steek meer mindert, dus 2 steken overslaan, zal hij meer schuin gaan lopen en ben je sneller bovenaan. Hoop dat het zo lukt!?

   Verwijderen