donderdag 20 oktober 2022

Haakpatroon col sjaal met verticale strepen

 
Garen:

Julia Garen van de Zeeman

2 verschillende kleuren bollen wol of 2 x 2 bollen afhankelijk van hoe breed je de sjaal wilt hebben. (Kleur 1: Petrol, kleur 2: Fuchsia

   Haak losjes een ketting van 150 lossen met haaknaald 8. Maak hier een cirkel van door een halve vaste in de 1e losse te haken.  Let hierbij op dat je lossenketting niet gedraaid is.

Maat:

22 cm breed (ik heb 2 x 2 bollen gekocht, maar hier houd je dan wel veel van over) en 75 cm lang (dubbelgeslagen)

Voor een grotere of kleinere col sjaal meerder of minder je met 3 steken.

Ga verder met haaknaald 7.

Toer 1: Met kleur 1: Haak in de eerste losse steek 2 stokjes (Vervang het 1e stokje door 3 losse), *1 losse, sla 2 losse steken over en haak weer 2 stokjes in 1 losse steek, herhaal vanaf * tot het einde van de toer en haak 1 halve vaste in de 3e losse aan het begin van de toer. Knip je draad niet af maar haal je haaknaald uit de lus en haak de volgende toer verder met de andere kleur. Laat de lus en de bol wol van de hoofdkleur aan de voorkant van je werk hangen.

Toer 2: Met kleur 2: haak in de 2e losse steek van de opzetketting een vaste (begin aan de voorkant van je werk, onder de 1 losse boog), haak om de 1-losse boog een vaste en haak nog 1 losse (dit is je eerste stokje), haak een stokje in de 3e losse steek van de opzetketting (over de 1-losse boog heen), 1 losse, 2 stokjes in de 5e en 6e losse steken van de opzetketting, 1 losse, 2 stokjes in de 8e en 9e losse steken van de opzetketting, 1 losse. Haak op deze manier verder. Dus tussen de stokjes uit toer 1, stokjes haken in de opzetketting met daartussen 1 losse. Haak een halve vaste in de 1e losse aan het begin van de toer en knip deze kleur draad wel af en haal door.

Toer 3: Met kleur 1: Steek je haaknaald weer in de lus van kleur 1 en haak stokjes OP de stokjes van toer 1 (vervang het 1e stokje door 1 vaste, 1 vaste om de 1- losse boog en 1 losse te haken), 1 stokje op het volgende stokje (over de 1-losse boog heen) en 1 losse boven de stokjes van de vorige toer. Herhaal tot aan het eind van de toer en sluit de toer met een halve vaste in de 1e losse. Haal weer je haaknaald uit de lus en laat de lus en je bol wol aan de voorkant van je werk hangen.

Toer 4: Met kleur 2: haak stokjes OP de stokjes van toer 2 en haak over de 1 losse bogen heen. (vervang het 1e stokje door 1 vaste , 1 vaste om de 1-losse boog en 1 losse), 1 stokje in het volgende stokje, 1 losse. Herhaal op deze manier tot het eind van de toer en haak een halve vaste in de 1e losse aan het begin van de toer, knip de draad af en haal door.

Haak op de manier van Toer 3 en 4 verder. Totdat je bollen opgehaakt zijn of totdat je hem breed genoeg vind.

Laatste toer: Met kleur 1: Steek je haaknaald weer in de lus en haak stokjes OP de stokjes van de een na laatste toer (vervang het 1e stokje door 1 vaste, 1 vaste om de 1 losse boog en 1 losse), 1 stokje en haak 2 halve stokjes OP de stokjes van je vorige toer. Haak een halve vaste in de 1e losse aan het begin van de toer en knip de draad af.

Haak nog een randje met  vasten aan de bovenkant van de col sjaal: *haak 3 vaste en sla 1 steek over, * herhaal tot aan het einde van de toer. Knip de draad af en haal door.

Werk alle draadjes weg en je col sjaal is klaar om gedragen te worden!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten